Lawrence Technological University
Lloyd E. Reuss Residence Hall

Southfield, Michigan

Client | Reference
JPRA Architects
Lawrence Tech University

Project Team
James Butler, PE
Rachel Smith, PE, LEED AP, CFM
Kevin Roach, PS
J. Michael Smalley, PE
Ken Budry, PE

Complete
Design: 2011
Construction: 2015

PEA designed the site layout for the Lawrence Technological University Student Housing facility. The facility was designed in an existing heavily wooded area on the campus and included a new student housing building and additional pedestrian walkways including a “Gateway” community pedestrian|bike pathway feature connecting the public pathways to the campus.

The design involved careful planning to minimize the amount of disturbance to the existing wooded areas and high quality trees on the site. A stormwater management system was designed to include sustainable features such as rain gardens. In addition, the 100-year stormwater detention basin layout incorporated a retaining wall along one side to save a stand of high quality trees and to enhance the landscape. The basin has a controlled outlet to an existing wetland area.

PEA was also responsible for a utility master plan study and the design of all utilities to service the new facility, including an approximately 1,800 ft public sanitary sewer main extension which extends through a regulated wetland.

Services Provided
PEA completed a utility master plan study, site plan documents and construction documents for the student housing facility as well as construction documents for the public sanitary sewer extension. PEA also performed the geotechnical investigation and topographic surveying. PEA will be completing the MDEQ permitting documents as well for the sanitary sewer extension.

In 2002, PEA also performed topographic surveying and completed a site plan and construction documents for the Student Housing Facility. The facility was built in an existing parking lot and PEA was responsible for the design of the road realignment to the building along with creating construction drawings for the renovations to the existing parking lot. PEA was also responsible for the design of all utilities to service the facility and road.

Professional Engineering Associates Inc. | Lawrence Technological University Lloyd E. Reuss Residence Hall